Home VÉSZ INFÓPORTÁL - SZÖVETSÉGI HÍREK „Nyilvános, természetbeni adófizetés” akció

VÉSZ TV

VÉSZ Rádió



Get the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlap



VÉSZ Akciók és Programok

március 2024
V H K SZ CS P SZ
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 1234 vendég böngészi
„Nyilvános, természetbeni adófizetés” akció PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám   
2009. március 21. szombat, 00:00

Közlemény a VÉSZ „Nyilvános, természetbeni adófizetés” akciójáról

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége 2009. május 20-án, a havi ÁFA bevallás és befizetés napján, akciót hajtott végre Budapesten, az APEH Váci úti épülete előtt „Nyilvános, természetbeni adófizetés” címmel. Ennek során a VÉSZ tagszervezetei által, a Szövetség segítségével lebonyolított tulajdon-visszavételi akciók következtében megmaradt bontott építőanyagok egy részét rendezetten az épület oldalához deponálták „ÁFA” és „JÁRULÉKOK” felirattal és egy VÉSZ- zászlóval.

Az akció célja: Felhívni a figyelmet arra a súlyos problémára, hogy a kis- és középvállalkozások túlnyomó többségének adófizetési képessége megszűnt, mert tömegesen nem kapják meg elvégzett munkájuk ellenértékét. Ugyanakkor a magyar adójogszabályok akkor is előírják az adófizetési kötelezettséget, ha nem realizálható az árbevétel. Ennek a matematikai képtelenségnek nem tudnak eleget tenni, ezért nagyon sok esetben az APEH – végrehajtva a rossz jogszabályokból eredő kötelezettségét – felszámolást kezdeményez ellenük. Az ország tartóképessége a kis- és középvállalkozások tartóképességétől függ. Ha ezen a területen tömegessé válik az ellehetetlenülés, társadalmi méretű krízis következhet be.

A VÉSZ és tagszervezetei számtalan beadványban hívták fel erre a helyzetre a kormányzat figyelmét, de semmi nem történt. A kis- és középvállalkozásoktól elrabolt ellenérték sok százmilliárd forintjának túlnyomó része külföldi bankszámlákon landol, és soha többé nem adózik.

Ha megkapták volna és megkapnák a magyar vállalkozások, akkor ezen, tőlük elrabolt hatalmas összeg a magyar társadalom életét erősítette volna, s tetemes része adó formájában a magyar költségvetést gyarapította volna. Ennek töredéke elegendő lenne most a kilakoltatás közvetlen fenyegetettségébe került 5-600 000 devizahiteles család problémájának megoldásához.
A kis- és középvállalkozások helyzete ilyen módon is összefügg a magyar társadalom szociális problémáival.

Az akció végén a VÉSZ elnökét a rendőrség előállította. Ennek nem a személyes sorsa tekintetében, hanem a rendőrség hazugságokkal és cinizmussal tarkított működési zavarai szempontjából van jelentősége, mert ezeknek a zavaroknak akár áldozatai is lehetnek.

Az előállítást végrehajtó rendőrszázados azzal indokolta az előállítást, hogy a VÉSZ elnöke nem hajlandó elvitetni az építőanyagokat, arra hivatkozva, hogy az már az APEH-é. Mivel ekkorra már a „demonstráció” (amelyet mi nem demonstrációként, hanem konkrét cselekvéssel zajló akcióként hajtottunk végre) teljesen feloszlott, indokolatlan és törvénysértő volt az előállítás.

A VÉSZ elnökét, előállításának időpontjától, 11h 30-tól 17h 30-ig nem engedték telefonálni, az ügyeletes tisztre hivatkozva. Mobiltelefonjait azonnal elvették tőle.

Hat és fél órán át étlen-szomjan tartották. Amikor inni kért, egy piszkos WC csapjához küldték. Mi lett volna vele a zárt fogdában, ahová három órán át senki be sem nézett, ha pl. cukorbeteg?

Meghallgatására csak 15h-kor került sor. Kb. 15h 30-kor ért véget. További két és félórán át bent tartották. Amikor megkérdezte a szabálysértési határozatot hozó Gömöri Csilla századost, hogy miért kellett megvárnia bent a fogdában a határozatot, a fiatal rendőrhölgy cinikusan azt mondta: „Mert így legalább biztos, hogy átveszi.”. Ez a szabadság korlátozása bűntettének cinikus, minősített esete.
Mindez a XIII. kerületi Rendőrkapitányságon történt.
A VÉSZ nem a személyes sérelem miatt tesz feljelentést ebben az ügyben, hanem azért, mert ugyanez, a XIII. kerületi Rendőrkapitányságon, bárkivel újra megtörténhetne.

Sokkal fontosabb azonban, hogy sok ezer vállalkozás nevében, sokmillió ember érdekében, az akciót végrehajtottuk.

Budapest, 2009. május 21.
Éliás Ádám elnök