VÉSZ TV

VÉSZ Rádió



Get the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlap



VÉSZ Akciók és Programok

március 2024
V H K SZ CS P SZ
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 1278 vendég böngészi
A kilakoltatások ellen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Éliás Ádám   
2009. március 03. kedd, 00:00

N Y I L A T K O Z A T
az állásvesztés és/vagy a hiteltörlesztési feltételek elviselhetetlen mértékű súlyosbodása miatt fizetésképtelenné vált családok otthonainak elárverezéséről és a lakottan megvett ingatlanokban élők kilakoltatásáról

  1. A mi éghajlati övezetünkben létfeltétel az emberhez méltó lakás.

    Civilizációs követelmény, hogy minden családnak önálló otthona legyen.

  2. Az első otthon megteremtése érdekében, a jelenlegi rossz feltételrendszer miatt, az emberek több évtizedes, súlyos terhet jelentő hitelfelvételre kényszerülnek.

  3. A bankok visszaélnek a hitelre szorultsággal:

    • „Oroszlánszerződéseket” kötnek az ingatlan- és lakáshitelt igénylő, arra kategórikusan rászoruló ügyfelekkel – így nevezte a római jog azt a szerződéstípust, amikor egy „oroszlán” köt szerződést egy „nyúllal”; ez szigorúan tilos volt, s a magyar jogrend is megköveteli a szerződő felek egyenrangúságát. E követelmény alapján minden „oroszlánszerződés”, amely például egyoldalú szerződésmódosítási jogosultságot tartalmaz az egyik, egyébként is túlerejű fél javára, megtámadható és megsemmisíthető.

    • A bankok spontán, vagy rejtetten szervezett kartellként működnek. Csupán nevetségesen jelentéktelen feltételek tekintetében van „verseny” (pl. félszázalékos különbség az átutalási díjban). Az alapvető feltételek szempontjából mindegyik bank ugyanazokat a lényegi követeléseket alkalmazza. Hiába megy tehát az ügyfél egyik banktól a másik bankhoz. A kartell jellegű egységes fellépés a piacon szigorúan tilos, az érvényes jogrend szerint is.

    • A bankok, visszaélve erőfölényükkel, a kiszolgáltatott hitelfelvevőkkel szembeni árképzésükben kemény tételként építik be profitjukat és extraprofitjukat, és ezeket, - nem törődve a pénzügyi zavarokkal, a gazdasági nehézségekkel, figyelmen kívűl hagyva a lakosság és a vállalkozások teherbíró képességét, továbbá kihasználva az „oroszlánszerződésekből” fakadó „jogosultságaikat”, - a legnehezebb helyzetben is érvényesítik. Ebből adódik, hogy az általános pénzügyi krízis, a lakosság és a vállalkozások tönkremenetele idején is hatalmas nyereséget könyvelnek el. Zsarolás és uzsora – ez a két elv határozza meg a pénzhatalom jelenlegi működését. Extraprofitot szipolyoznak, és egyidejűleg csőddel fenyegetnek. A csőd fenyegetésével szembeállítják egymással a betéteseket és a hiteleseket. A bankcsőd pedig nem egyéb, mint a betétesek pénzének elsikkasztása.

  4. A kiszolgáltatottságnak ezen a fokán, a külső feltételek rajtuk kívűlálló okokból bekövetkezett drasztikus változásai áldozataiként, semmilyen módon nem büntethetőek a hiteltörlesztés tekintetében fizetésképtelenné vált, vétlen családok.

  5. Az írott jog és részben a joggyakorlat olyanná lett ma Magyarországon, hogy a jogérzéknek és az igazságérzetnek ellentmondó legvérlázítóbb gazságok is „szabályosan” megtörténhetnek.

  6. Egyértelművé tesszük, s ha kell, harc árán is érvényesítjük: azokat, akik vétlen családok egyetlen otthonát elárvereztetik, elárverezik, kétségbeejtő helyzetüket kihasználva felvásárolják, a családokat kilakoltatják, mindenkit, aki ebben részt vesz, közönséges bűnözőknek tekintjük, és végsősoron, ha kell, fizikai erővel fellépünk ellenük.

  7. Ugyanakkor mindenáron a békés, emberi megoldásban vagyunk érdekeltek. Eljött az ideje a felébredésnek, a kijózanodásnak és a szolidáris igazságosságnak.

Budapest, 2009 március

Éliás Ádám elnök