Home VÉSZ INFÓPORTÁL - VÉSZ KÖZLEMÉNYEK Petíció: Simor András Úrnak, a Magyar Nemzeti Bank elnökének

VÉSZ TV

VÉSZ Rádió



Get the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlap



VÉSZ Akciók és Programok

március 2024
V H K SZ CS P SZ
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 1241 vendég böngészi
Petíció: Simor András Úrnak, a Magyar Nemzeti Bank elnökének PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám   
2010. szeptember 30. csütörtök, 00:00

Simor András Úrnak, a Magyar Nemzeti Bank elnökének

Tisztelt Elnök Úr!

A magyar társadalom számos területen áldozata az ember- és társadalomellenes pénz- és hitelműködési rendszernek. Az, hogy a bankok uralmi pozícióból zsarolhatták és zsarolhatják az embereket, a társadalmat, a gazdaságot, sőt magát az államot is, nem cáfolata, hanem éppen bizonyítéka a tarthatatlan, beteg működésnek, amelyen gyökeresen változtatni kell.

A Nemzeti Bank látszólag kívül áll a kereskedelmi bankok által űzött uzsorás üzelmeken, valójában cinkos együttműködése nélkül a kereskedelmi bankok sem követhették volna el az utóbbi évek bűnözését a magyar társadalom ellen. A Nemzeti Bank egyik legfőbb őre annak, hogy mi történik a forinttal, hogy miként alakulnak a hazai pénzügyek, s hogy a nemzetközi pénzhatalom milyen mély és romboló módon avatkozhat bele a magyar pénzviszonyokba, s ezen keresztül a gazdaság és a társadalom életébe. Az utóbbi években, de valójában évtizedek óta nem a magyar nép érdekeit, hanem a világ pénzműködése fölött bűnös befolyást gyakorló nemzetközi pénzhatalmi centrumok érdekeit szolgálta a Magyar Nemzeti Bank. Ennek az idegen érdeknek a befolyása az utóbbi években ordítóvá vált. Tovább ez a helyzet nem tűrhető el.

Mára már nem számít a kis- és középvállalkozások tömeges tönkremenetele az uzsorajellegű hitelfeltételek, sőt a hitelezés teljes leállítása miatt. A Nemzeti Bank belemegy abba a játékba, hogy nála helyezzék el a bankok a pénzeiket a kényelmes kamatbevétel tudatában, amely kamatbevételeket végső soron az amúgyis kiszipolyozott adófizető vállalkozások és emberek fizetik meg. Százmilliárdok állnak így a gazdaságon kívülre állítva, miközben a gazdaság és a vállalkozások, de már maga a társadalom is vergődik a pénzhiánytól.
Ez is bizonyítéka a beteg pénz- és hitelműködésnek.

Követeljük, hogy a kis- és középvállalkozások, de általában a gazdaság egészséges működése érdekében hasson oda a Nemzeti Bank, hogy minden, működésből kivont, mobilizálható pénz belekerüljön a gazdaság vérkeringésébe.

Követeljük, hogy a magyar pénzviszonyokat meghatározni képes állami szervek és testületek ne a nemzetközi pénzcentrumok és a kereskedelmi bankok, hanem a hazai társadalom és gazdaság érdekeit szolgálják.

A Magyar Nemzeti Banknak védenie kell a magyar nép életesélyeit. Ezért fel kell lépnie a kereskedelmi bankokkal szemben, hogy

  • az egyoldalú szerződésmódosításra „kilobbizott” jogosítványaik megszűnjenek

  • szerződéses partnereik félrevezetésére alkalmas, érthetetlen és követhetetlen szerződési és egyéb szövegeik érvényüket veszítsék, s kényszerítve legyenek a mindenki által érthető fogalmazásra és kommunikációra

  • valódi piaci verseny alakuljon ki, s megszűnjön a bankszféra kartellszerű, monopolisztikus jellegű egyeduralma; ennek eredményeként a vállalkozások teljesíthető kamatfeltételek mellett juthassanak elegendő hitelhez

  • a devizahitelesek törlesztőrészlete visszaálljon a forint tényleges gyengülésének mértékére, s a továbbiakban kövesse a forint árfolyamváltozásainak mértékét és irányát.

Nem elfogadható a Nemzeti Bank azon érvelése, hogy nem avatkozhat bele a piaci folyamatokba. A pénz- és hitelműködés súlyos anomáliái ugyanis éppen abból fakadnak, hogy nincs piaci működés ezen a területen, hanem az egyik fél oldalán, a bankszektor oldalán, abszolút erőfölény mutatkozik.

Tisztelt Elnök Úr!
Súlyos krízistünetek közepette halad a világ az új pénz- és hitelműködési paradigma kialakítása felé. A régi, avult rendszert az jellemzi, hogy idegen pénzhatalmi centrumok diktálják a feltételeket, s a bankszférának lehetősége van arra, hogy az embereket, betéteseket és hitelfelvevőket egyaránt, de az egész társadalmat, a gazdaságot, sőt magát az államot is lerabolni való tárgynak tekinthessék.
Ennek a romlott szemléletnek és gyakorlatnak vége. Vagy békésen, vagy nem békésen, de ez az emberellenes pénzuralmi működés össze fog omlani.

Az lenne kívánatos, hogy a pénzműködés állami és nem állami intézményeinek jó szándékú szakemberei nem az ellenállással kísérleteznének az újjal, az egészséges folyamatokkal szemben, hanem megértve az új idők szavát, alkotó módon részt vennének a morális igazságokkal összhangban lévő, a társadalmat ténylegesen szolgáló, a gazdaságot felvirágoztató pénz- és hitelműködés megteremtésében.

Ehhez, a kis- és középvállalkozásokat képviselő társadalmi szervezetként, felajánljuk az együttműködésünket.

Tisztelettel:

Budapest, 2010. szeptember 30.

Éliás Ádám elnök