Home

VÉSZ TV

VÉSZ Rádió



Get the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlap



VÉSZ Akciók és Programok

április 2024
V H K SZ CS P SZ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Névnap

Ma 2024. április 28., vasárnap, Valéria napja van. Holnap Péter napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 549 vendég böngészi
„SZENT JOBB LATOR RK. TEMPLOM” Alsószenttamás PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám   
2009. július 25. szombat, 00:00

Kedves közeli és távoli, ismerős és ismeretlen Barátaim!

Engedjétek meg, hogy megosszam Veletek egy különös élményemet.

A VÉSZ néhány vezetőjével a Magyarok Szövetsége meghívására kirándultunk 2009. július 25-én arra a helyre, ahol az MSz pusztafesztivált rendez augusztus végén.
A helyszín Kunszentmiklóstól 5-6 kilométerre, Alsószenttamás közelében lévő, néhány házból, gazdasági épületből álló telep volt, szélén, kis magaslaton álló, új építésű kicsi templommal.

 

Kíváncsiak voltunk a templomra.

Közeledve, a kapu fölött, ahol a római katolikus templomok neve szokott állni, a következő kiírás nyomát pillantottuk meg: „SZENT JOBB LATOR RK. TEMPLOM”. Bent a templomban, az oltár előtt, a falon, félkörívben, a szokásos fohász ahhoz a szenthez, akiről a templom a nevét kapta: „SZENT JOBB LATOR KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!”
Nem tudom, létezik-e még a földkerekségen templom, ezen kívül, itt, a Kárpát medence kellős közepén, amelyik a Golgotán, Krisztus jobbján keresztre feszített latorról lenne elnevezve.

A történetet Lukács evangéliuma írja le, a 23. rész 32-34. és 39-43. verseiben: „Vittek pedig két másikat is, gonosztevőket, hogy vele együtt kivégezzék azokat. Mikor pedig odaértek arra a helyre, amelyet Koponya-helynek hívnak, ott megfeszítették őt és a gonosztevőket, egyiket jobb, a másikat balkéz felől. Jézus pedig azt mondta: Atyám bocsásd meg nekik, mert nem tudják, mit cselekesznek…A megfeszített gonosztevők közül pedig az egyik szidalmazta őt: Nem te vagy a Krisztus? Szabadítsd meg hát magadat és minket is. De a másik megdorgálta őt és azt mondta: Nem féled az Istent? Hiszen te ugyanazon ítélet alatt vagy. Mi ugyan méltán, mert cselekedetünk méltó büntetését vesszük, ez azonban semmi gonoszt nem cselekedett. És szólt Jézushoz: Uram emlékezzél meg rólam, mikor eljössz a te királyságodba. És felelt neki Jézus: Bizony mondom neked, ma velem leszel a paradicsomban.”
Eddig a jobb latorról szóló történet, a bukott, bűnös ember megváltásának reményéről.

A gondnok elmondta a templom és a telep történetét.
A szegedi Csillag börtönben dolgozott Majzik Mátyás nevelőtiszt, aki elvégezte a katolikus teológiát is. Mire nyugdíjas lett, minden vagyonát felhasználva, létrehozta itt a pusztában a börtönből szabadult emberek rehabilitációs telepét, ahol a bűneiket levezeklők végigélhették, többnyire hosszú börtönbüntetés után, a szabad életbe illeszkedés átmenetének nehéz időszakát. Biztonságos otthonuk volt, emberek között lehettek, a kialakított gazdaságban dolgozhattak is. Lehetőséget kaptak, hogy lassan, fokozatosan hozzászokjanak a szabadsághoz, majd megtisztulva és megerősödve visszatérhessenek az önálló életbe.
Majzik Mátyás a volt raboknak építtette, javarészt saját pénzén, a templomot is. Ő nevezte el a „Szent Jobb Lator”-ról, akinek a neve csak ez: Szent Jobb Lator.

Eleinte állami támogatást is kapott a rehabilitációs telep, majd csökkentették, végül teljesen elvonták, pénzhiányra hivatkozva. A rehabilitációs tevékenység teljesen megszűnt, sőt – ahogy lenni szokott – maga a telep is végveszélybe került. Közben, négy éve, 60 éves korában Majzik Mátyás elhunyt.

Az anyagi kiszolgáltatottságot kihasználva, olcsón megszerezhető turisztikai attrakcióvá akarták tenni „üzletemberek” a telepet, gulasch-csikosch-muschkatlisch-lányrablós „skanzenné” formálva.

Ekkor egy pesti ügyvédnő mentette meg, saját vagyonát feláldozva, alapítványba menekítve az egész telepet. Ha jól értettem, ő és Majzik Mátyás özvegye őrködnek a szent hagyatékon, várva, hogy újra betölthesse küldetését.

Éliás Ádám