Home Elnök - Elnöki feljegyzések, gondolatok publikus BESZÁMOLÓ a VÉSZ vörös iszap segély akciójáról

VÉSZ TV

VÉSZ Rádió



Get the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlap



VÉSZ Akciók és Programok

május 2024
V H K SZ CS P SZ
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Névnap

Ma 2024. május 12., vasárnap, Pongrác napja van. Holnap Szervác és Imola napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 362 vendég böngészi
BESZÁMOLÓ a VÉSZ vörös iszap segély akciójáról PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám   
2010. október 08. péntek, 00:00

Kedves Szövetséges Barátaim!

Beszámolok utunkról.
Ajka felől akartuk megközelíteni a helyszínt, de Ajka szélén gázmaszkos rendőrök visszafordítottak minket, mert az utak járhatatlanok. Vissza kellett menni a 8-as útra, s onnan, jó pár km után, közvetlenül Devecserre menni, s Devecserről lehetett csak megközelíteni Kolontárt.

 

Először tehát Devecserre mentünk. Nem embernek való látvány. A fő utca házainak fala 1-2 m magasan vörös, a házakból kidobálva az utcára összetört bútorhegyek, mintha valami gigászi lomtalanítás lenne. Mindenütt minden vörös sártól tocsog, pedig száraz, napsütéses idő volt.
Kovács Erikával, a Katasztrófavédelem sajtóügyeletesével azt beszéltük meg, hogy a szállítmány felét Devecseren, másik felét Kolontáron adjuk le az önkormányzatoknak. Beszélt is a polgármesterrel, aki várt minket Devecseren. A Polgármesteri Hivatalnál ásványvizet és gumicsizmákat, egy másik, kijjebb eső épületnél a sót adtuk le. Ez utóbbi egy saroképület volt, ahonnan kifelé vezetett egy utca egy mélyen fekvő területre, ahol összegyűlt a rengeteg iszap. Itt döglött állatok hevernek. Lehet, hogy az eltűnt emberek közül is itt keresnek néhányat.

Megjelent két locsoló kocsi, locsolta a vörös sártól vastagon szennyezett betont, nyomában felszállt valami pára, ahhoz hasonlító csípős hatással, mint a könnygázgránát – az utóbbit tapasztalatból jól ismerem.

Átmentünk Kolontárra, ahol a Kultúrház melletti épületben kellett az adományt leadni. Hatalmas tömeg, rendőrök, katonák, katasztrófavédelmisek, zűrzavaros tanácstalanság. Hosszasan kellett várni, amíg egyáltalán oda tudtunk állni az épülethez.
Könnyű kívülről véleményt nyilvánítani, de az volt a benyomásom, hogy három-négy helyre túlontúl nagy létszámot összpontosítottak, itt az emberek tétován lődörögtek, másutt meg szinte semmi. Több száz erőgépnek kellett volna már a különböző helyszíneken dolgozni, de alig láttunk valamit.
Ajka külterülete felől, Kolontáron keresztül jött az áradat. Kolontárt egyszerűen letarolta. Ha Kolontárról Devecserre megyünk, az út baloldalán magasabb, szinte teljesen érintetlen terület van, s jobb oldalon, az út-töltés és a vasúti töltés közötti sávban tört előre a vörös iszap. Itt minden, a növények, a föld, minden vörös és tocsog az iszaptól. Ebben a sávban feltorlódott és ugyanakkor felgyorsult az áradat, mert lejtésben van a terep Devecserig, sőt az után is. És ez a feltorlódott, felgyorsult mérgező iszaptömeg zúdult rá Devecsernek erre az irányra nagyjából merőleges főutcájára, majd részben tovább rohant Somlóvásárhely felé, részben szétterült Devecser belterületén, s összegyűlt a mélypontokon. Ennek a nyomait láttuk mindenütt.

Leírhatatlan kétségbeesés van, az emberek végleg el akarnak menni. Megrendítő volt a hálás tekintetük. Egy asszony elkérte Feritől a VÉSZ-feliratos mellényt, hogy „örökre megőrizze”.

Kis szóváltásom támadt egy katasztrófa védelmis tiszttel. Mindenáron az ő helyiségükbe akarta vitetni az adományainkat. Mondtam, hogy mi a lakosságnak hoztuk a segítséget, mert a katasztrófa védelmisekről van aki gondoskodjon, a lakosságról viszont egyelőre nincs. Erre azt mondta, hogy higgyem el, nem maguknak akarnak bármit is, de sokszor elemi hiányban szenvednek ők is. Erre aztán nem vitatkoztam tovább, hiszen ők is önfeláldozó munkát végeznek.

Érdekes, hogy külön nagyon örültek mindkét helyen a kávénak és a teának.
Rengeteg TV-s közvetítő kocsi volt látható külföldi TV-ktől. Dugót okozott az Iraki Nagykövetség két autója, amikor nagy protokolláris gesztusok közepette, TV kameráktól kísérve 20-30 kis fonott szatyorban valamit átadott a nagykövet, ami alig domborodott ki a szatyrokból. Nem tudom, mi a bánat lehetett.

Mindkét helyen felírták Szövetségünk nevét, mint adományozóét, s az átadott adományok listáját. Kolontáron elismervényt is kaptam.
Rengeteg kristályvizet vittünk.
Először a sajtóban azt közölték, hogy kell ivóvíz. Aztán volt egy hír, hogy ez megoldódott. Aztán újabb változat: rengeteg család kútról szerezte be a vizet, s a kutakat nem szabad használni, ezért rengeteg ásványvíz kell. Úgyhogy végül is nagyon örültek az ásványvíznek. Teát, kávét, sót, cukrot, gumicsizmát, ruhaneműt, tisztítószereket, mosóport, szerszámokat, továbbá két kisebb és egy nagy gőzborotvát vittünk még.

Köszönöm Skárta Jóskának és Kasza Ferinek (Nóra 97 Kft.) a munkáját. Velük így hármasban bonyolítottuk le az egész akciót.

Köszönöm Papp Gyusziéknak, Perczel Attilának, Sándor Gáspárnak, Tokaj Imrének a csütörtök reggeli megjelenést a gyülekezőhelyen, és a segítőkészségüket.
Köszönöm minden adakozónak a hozzájárulást.

Az eset egy kis kellemetlen tanulsággal is járt. A rengeteg felajánlásra építve a sajtóban is meghirdettem az akciót. Kijött az ECHO TV, s bizony kicsit égő volt, hogy hárman-négyen lézengtünk ott, s maximum egy kis teherautónyi adomány jött össze.

Végül a becsületet az mentette meg, hogy az utolsó pillanatban megérkezett a Nóra 97 Kft. (Tóth Zoli) alaposan megpakolt zárt teherautója, s a VÉSZ-feliratos mellényekbe „beöltöztetett” járművek így már egy tekintélyesebb konvoj benyomását kelthették.

Tanulság: ha a felajánlásokra építve, vagy bármi okból valamit meghirdetünk a sajtóban, azok az egyébként valahol a közelben tartózkodó barátaink is tartsák kedves kötelességüknek, hogy a gyülekezés helyszínére odajöjjenek, akik esetleg egyébként nem tudnak a meghirdetett cél helyszínére elmenni. Az ECHO-s riporter és operatőr nagyon kedves és rokonszenvező volt velünk, de kifoghattunk volna olyan TV-t is, amelyik kapva-kapott volna esetleg azon a lehetőségen, hogy pengellérre állítson bennünket. Szerencsére ez most nem következett be.

Nagyon köszönöm még egyszer, hogy segítségetekre, áldozatkészségetekre építve végül is jelentős értékben ki tudtuk fejezni szolidaritásunkat ezekkel a szerencsétlen, iszonyatos csapást szenvedett honfitársainkkal.

Remélem sok szervezet követi majd a példánkat.

Az ECHO TV készített egy rövid interjút. Hogy leadták-e, vagy mikor adják le nem tudom. Abban mondtam: bizony, fizikai, lelki, szellemi, morális értelemben egyaránt gyógyításra szorul az ország.

A szerződést a Gránit Police-szal megkötöttem, minden felvetéseteket elfogadták. A pudding próbája az evés, most majd az „evés” következik.

Mindenkit üdvözlök, jó hétvégét kívánok:

Budapest, 2010. október 8.

Éliás Ádám elnök