Home VÉSZ INFÓPORTÁL - VÉSZ KÖZLEMÉNYEK A CIB BANK ÉS A TESCO HADAT ÜZENT A VÉSZ-nek – SZÖVETSÉGÜNK A HADÜZENETET ELFOGADTA

VÉSZ TV

VÉSZ Rádió



Get the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlap



VÉSZ Akciók és Programok

március 2024
V H K SZ CS P SZ
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 1239 vendég böngészi
A CIB BANK ÉS A TESCO HADAT ÜZENT A VÉSZ-nek – SZÖVETSÉGÜNK A HADÜZENETET ELFOGADTA PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 8
ElégtelenKitűnő 
Írta: VÉSZ Elnökség   
2011. május 25. szerda, 07:15

A VÉSZ KÖZLEMÉNYE

A CIB Bank és a TESCO, a teljesítő cégek elemi, jogos érdekeit semmibe vevő üzletpolitikájukkal hadat üzentek a kis- és középvállalkozások érdekvédelmét ellátó VÉSZ-nek.
A Szövetség a hadüzenetet elfogadta.

Az ügyek részleteit Perczel Attila és Kummer Bálint ismertetik.

Perczel Attila: "Satuba teszem a fejeteket" A CIB bank Balatonlellei projektjének építésére és értékesítésére szerződést kötött cégek vezetői közül többen ezt az ajánlatot kapták: "Satuba teszem a fejeteket".
Ez az "igen kellemes üzleti ajánlat" a BL YACHT CLUB új tulajdonosától, a Mertonston LTD-től jött. - *Ciprusi cégregisztrációs adat: Code (cégjegyzék száma): C181924 Registration date (Alapítva): 12 August 2006
E súlyos fenyegetés tekintetében a kivitelező cégvezetők bűne annyi volt, hogy szóvá merték tenni a CIB bank által aláírt szerződésben szereplő és teljesített követelésük kifizetését.
Ezáltal egy erősen korrupció gyanús ügy áldozatául esett több cég. Ők eleinte még örültek, hogy végre egy olyan tulajdonossal  - CIB Bank - kötnek szerződést, akik biztosan nem a több ezer vállalkozást, családot tönkretevő módszerhez nyúlnak - vagyis - nem tűnnek el a cégvagyonnal együtt a teljesített munka kifizetése előtt. Mégis csak egy komoly bankról van szó?! - De! - piszok nagyot tévedtek.
2006. március 20.án kötött szerződést többek között az Ata Ingatlan Kft ingatlan értékesítésre és a Gepetto Bt pedig konyhabútor beépítésre a CIB bank Váci úti székházában a BL Yacht Club - 153 lakásos lakópark egy kikötővel Balatonlellén - projekt megvalósítására. A CIB Bank volt a telek és a teljes projekt tulajdonosa.
A dolgok eleinte rendben zajlottak.
A CIB bank kijelölt egy ügyvédi irodát, akik az ingatlanok adásvételi szerződését készítették. Ez az ügyvédi iroda az ingatlanok értékesítésével kapcsolatban nem volt szerződésben megbízva, de valahonnan - a kalapból - előrántott egy ciprusi bejegyzésű offshore céget, aki az egész projektet még a befejezés és átadás előtt megvette. Az ügyvédi iroda - természetesen - megkapta a magas jutalékát a CIB Banktól.
A napnál is világosabb volt minden a projektben résztvevő cég számára, hogy mi fog ezután következni, ezért jelezték a CIB bank akkori igazgatójának (azóta már leváltották), hogy ennek nem lesz jó vége.
De a bank és az ügyvédi iroda teljesen rendben találta, hogy egy 5 milliárdos projektet a CIB bank által vállalt szerződésekkel egy Mertonston LTD nevű offshore cégnek eladjanak. - Ijesztő!
Ahogy ezt mindenki tudta, a tulajdonosváltást követően a már elvégzett munkák után a kifizetések lényegében megszűntek, ezért a cégek felszámolást indítottak az offshore cég ellen, bízva abban, hogy a még eladatlan lakások kellő fedezetet nyújtanak az eredetileg, még a CIB bank által vállalt követelésekre.
Erről a tényről a CIB bankot folyamatosan tájékoztatták arra gondolva, hogy majd csak segít a saját, cserbenhagyott partnereinek.
Ám, most jött az, amire senki sem számított. Egyszer csak az összes, fedezetül számított ingatlan eltűnt a cégből, így egy kiürített offshore céggel találták magukat szemben a fizetésre váró cégek.
Mint utólag kiderült, a CIB Bank lényegében saját magától vette meg a projektet, mivel ő finanszírozta az offshore céget. Az ingatlanok pedig, mivel az offshore cég nem fizetett, újra a CIB bank tulajdonába kerültek. A kifizetetlen számlák meg ott maradtak az üres offshore cégben.
A cégek próbáltak megegyezni a CIB bankkal, de csak felháborító ügyvédi leveleket kaptak kifizetés helyett.
Ekkor a cégek felkeresték Éliás Ádámot és a VÉSZ segítségét kérték. Itt a több hónapos egyeztetésnek a végén, illetve miután a Gepetto Bt kilátásba helyezte, hogy a VÉSZ segítségével elbontja a beszerelt bútorokat, a Bank elismerve felelősségét, a Gepetto Bt követelésének 50%-ának kifizetését ajánlotta fel. - Ők a szorult helyzetük miatt, kénytelenek voltak ezt az ajánlatot elfogadni.
Az ingatlanos cégnek 2 milliót ajánlottak a szerződés szerinti 30 millióval szemben. Feltehetően mérlegelték, hogy nekik nincs mit visszabontaniuk.

A VÉSZ ismételt közbenjárásának eredményeként a CIB bank igazgatói által aláírt levélben tájékoztatták az ATA Ingatlan Kft-t: „...társaságunk szándékozik megfizetni az ATA KFT jutalék-követelését”. - (A CIB Bank eredeti levelét itt olvashatod) Később viszont már azt közölték, hogy nem fizetnek semmit.

Szégyen és gyalázat, hogy ebben az országban egy külföldi bank ezt meg meri tenni a magyar vállalkozókkal szemben.
----
Kummer Bálint: "90 milliós pótmunka és a TESCO"

Cégem a Fire-Ép Kft. 2009 és 2010 évben összesen 6 TESCO áruház földmunka és útépítési munkálataira kötött szerződést.
Ezek a nagyatádi, bicskei, tolnai, hajdúböszörményi, abonyi és tiszafüredi építkezések voltak.
A nagyatádi áruház kivételével mindegyik építkezésnél komoly mennyiségű pótmunkák merültek fel.
A tolnai és bicskei áruháznál a tesco részéről Soós Miklós projekt manager közreműködésével a pótmunkák kifizetése korrekten megtörtént.
Az hajdúböszörményi, abonyi és tiszafüredi áruházak pótmunka elszámolása tavaly április óta tart. A pótmunkákat elvégeztük, ám azokat nem igazolták le. Emiatt a ki nem fizetett pótmunkák összege meghaladja a 90 millió forintot.
Mi és a VÉSZ is, és én is, minden kompromisszumos megoldásra készek voltunk. Független szakértői bizottság bevonását is elfogadtuk, de a TESCO által felkínált 15 millió forintot - ami bruttó 16,6 %-a a tényleges bekerülésnek - nem fogadhattuk el.
A tárgyalások zátonyra futottak. A TESCO folyamatosan húzta az időt, mígnem ennek következményeként ez év március 23-val cégem felszámolás alá került. Gondolom ezt várták, mert ekkor a TESCO minden nemű tárgyalást megszakított velünk.
A TESCO ezzel hadat üzent a VÉSZ-nek és tagszervezeteinek, amit mi elfogadunk.
Ezért határoztunk úgy, hogy eddig soha nem látott mértékű és a kifizetésig tartó akciót indítunk a TESCO ellen.  Mostantól nincs egyezkedés! Csak az összeg kiutalása után vonjuk vissza erőinket!
Nem hagyjuk, hogy kizsákmányoljanak minket és az elvégzett munkát jogi csűrések csavarások árán ne fizessék ki.
Kérem a tagszervezeteket is, hogy - saját érdekükben is - álljanak ki mellettünk. Tartsunk össze, mert csak együtt vehetjük fel azt a kesztyűt, amit a multik dobnak az arcunkba!

-----

Az elkövetkező hetekben a CIB Bank és a TESCO ellen, továbbá néhány kisebb cég ellen, amelyek értékteremtő vállalkozásokat tettek tönkre, átütő erejű, országos akciósorozat fog zajlani. A CIB és a TESCO ellen nincs befejezési határideje az akcióknak.