Home VÉSZ INFÓPORTÁL - VÉSZ KÖZLEMÉNYEK A VÉSZ ELNÖKSÉGÉNEK NYILATKOZATA A POLITIKAI HELYZETRŐL

VÉSZ TV

VÉSZ Rádió



Get the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlap



VÉSZ Akciók és Programok

március 2024
V H K SZ CS P SZ
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 1574 vendég böngészi
A VÉSZ ELNÖKSÉGÉNEK NYILATKOZATA A POLITIKAI HELYZETRŐL PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 
Írta: VÉSZ Elnökség   
2013. szeptember 12. csütörtök, 09:50

Tekintettel arra, hogy az utóbbi hónapokban több, választásokra készülő párt megkereste Szövetségünket (a VÉSZ-t), együttműködést kérve és felajánlva, szeretnénk az ezzel kapcsolatos álláspontunkat nyilvánosságra hozni.

A VÉSZ olyan emberek szövetsége, akiket a legkülönbözőbb pártszimpátia, sőt pártelkötelezettség jellemez. Különös morális erőt ad Szövetségünknek, hogy tagjai egymásért, bajba jutott társaikért, áldozatos harcot is vállalva küzdenek, függetlenül attól, hogy ki milyen politikai nézeteket vall. Ez a morális erő nagy eredményekre tett képessé bennünket, mind konkrét ügyekben, mind közjogi küzdelmeinkben. Társadalmi küldetésünk változatlan, s korántsem tartunk harcunk végénél. Feladataink teljesítése érdekében mindenképpen szeretnénk megőrizni Szövetségünk egységét, elszántságát, morális erejét. Ezért Szövetségünk, mint szervezet, nem csatlakozhat egyetlen politikai párthoz sem, mert ez éket verhetne a tagok közé.

Ugyanakkor a VÉSZ közösségének van álláspontja a kialakult pártpolitikai helyzetről, s magánszemélyként bárki a Szövetség tagjai közül olyan politikai szerepet vállalhat, amilyet akar.

Álláspontunk szerint minden két-párti váltóhatalom idegen a magyar társadalom hagyományaitól, lelkületétől, és ezért Magyarországon életképtelen. Semmit nem támogatunk, ami ebbe az irányba vinné el a választásokat.

Kétségtelen, hogy a jobboldal, a valós politikai szimpátiák arányaihoz képest túl van reprezentálva. Ennek két döntő oka van. Egyrészt az előző ciklusok bűnös politikája, másrészt az, hogy bizonyos nagy társadalmi rétegek képviselete hiányzik. Beteggé teszi politikai közéletünket a kisgazda társadalom és az igazi baloldal képviseletének hiánya.

Csak a legönzőbb, legszűkebb látókörű politikus és párt hiheti azt, hogy számára előnyös a kisgazda társadalom kiszorítása. Valójában ez politikai öngyilkosság, mert a kisgazda réteg hosszú távon meghatározó alkotóeleme kell hogy legyen az egészségesen fejlődő magyar társadalmi-gazdasági életnek. Az, ami most történik: a kisgazda társadalom megfosztása létalapjaitól, spekulánsok tömeges rátelepedése a „földüzletre”, ezzel egyidejűleg az igazi földműves réteg sorvasztása, - mindez összefügg a kisgazda társadalom politikai képviseletének hiányával. Ez a folyamat az egész magyar társadalom életerejének hanyatlását eredményezi, mert a mezőgazdaság átállítása a földműves családok által megművelt gazdaságok rendszeréről az óriásbirtokok nagyüzemi rendszerére, kihúzza a talajt Magyarország fenntartható gazdasági önállóssága és társadalmi tartóképessége alól.
Sajnos azonban egyelőre semmilyen életképesnek minősíthető kezdeményezés nem tapasztalható a kisgazda társadalom politikai képviseletének helyreállítására. Egy ilyen kezdeményezést Szövetségünk szívvel-lélekkel támogatna.

Jelenleg hiányzik az igazi baloldal képviselete is, amely pedig elengedhetetlen feltétele lenne az egészséges politikai közéletnek.
A most baloldalinak kikiáltott, és a sajtóban így sztárolt pártoknak semmi közük nincs az igazi baloldalhoz.
Az MSZP - Együtt-PM - Demokratikus Koalíció társulat történetében, megnyilatkozásaiban egy világjelenség magyar színpadi változatát figyelhetjük meg. Ennek lényege, hogy a neoliberális erők, magukban életképtelenek lévén, parazitaként ráfűződnek a baloldalra, befolyásuk alá vonják a baloldal pártjait, kiiktatják belőlük a baloldaliság történelmi törekvéseit és értékeit, majd magukat kiáltatják ki a befolyásuk alatt álló sajtóval „a” baloldalnak, s megkísérlik „baloldaliként” eladni a neoliberális ordas-kapitalizmus embertelen programját.
A neoliberalizmus történelmi bűne, hogy a szabadságeszmét kiterjesztette a pénzhatalom, a tőkeérdekeltségek területére, ahol a szabadság princípiumának semmi keresnivalója nincs. A pénzhatalmat korlátozni, fegyelmezni kell, kézben kell tartani, hogy a pénz- és hitelműködés az ember és társadalom céljait szolgálja. Ezzel szemben, a neoliberális politikai befolyás eredményeként ma a pénzhatalom, a tőkeérdekeltségek szabadon azt tehetnek emberekkel, csoportokkal, országokkal, amit csak akarnak.
Sok más országhoz hasonlóan a magyar társadalom is kimondta erről 2010-ben az ítéletét. Világossá kell tenni, hogy ezek a megsemmisült erők akarnak visszaszivárogni a „baloldaliság” leple alatt.

Össztársadalmi érdek, hogy a Parlament baloldalán az igazi baloldal foglaljon helyet, ne pedig a neoliberális ál-baloldal. Lehetőségeink szerint mindent meg fogunk tenni, hogy erre ráébredjen a magyar politikai közvélemény. Éppen ezért örömmel látjuk, hogy a közélet berkeiben biztató mozgás érzékelhető az igazi baloldal politikai-közéleti regenerációja érdekében. Ezt a folyamatot támogatjuk. Jelezzük, hogy az egyik megkeresés éppen ebből az irányból történt, amelyet megtisztelőnek éreztünk. A VÉSZ tagjainak ezzel kapcsolatos esetleges konkrét szerepvállalásairól tájékoztatni fogjuk a közvéleményt.

Nagyon reméljük, hogy előbb-utóbb a kisgazda társadalom képviselete is helyreáll a politikai-képviseleti intézményekben, mert ez is össztársadalmi érdek lenne.

Azt is szeretnénk leszögezni, hogy sem a VÉSZ, sem egyes tagjai nem kívánnak semmilyen kormányellenes propagandához csatlakozni. Minden kritikánkkal együtt is látjuk és elismerjük a kormány sokféle érdemét. Nem felejtkezhetünk meg a minket elemi módon érintő lánctartozások megakadályozása érdekében az utóbbi másfél évben hozott törvények, kormányrendeletek mögötti kiváló kormányzati teljesítményről sem.

A politikai közéletet nem úgy fogjuk fel, mint riválisok kiszorítósdi játékának hadműveleti színterét, hanem úgy, mint a társadalom valós, egészséges képviseletének együttműködési lehetőségét. Ebben a szellemben szeretnénk segíteni a magyar politikai közélet tisztulását, gyógyulását, fejlődését.

Budapest, 2013. szeptember

A VÉSZ Elnöksége