Home VÉSZ INFÓPORTÁL - ÉRDEKVÉDELMI HÍREK Bőven van pénzünk a háborúhoz

VÉSZ TV

VÉSZ RádióGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlapVÉSZ Akciók és Programok

június 2024
V H K SZ CS P SZ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2024. június 24., hétfő, Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 1301 vendég böngészi
Bőven van pénzünk a háborúhoz PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ingatlan Magazin   
2009. április 24. péntek, 00:00

Dmitrij: “bőven van pénzünk a háborúhoz” - Egy verekedés képekben.
Cikket írta : F.T. Rajta 2009. április 24. péntek @ 17:10

A korábbi generálkivitelezőért ki felel?

A VÉSZ 50-60 tagja március 12-én a City Center Park lakóparkban ún. tulajdon-visszavételi akciót hajtott végre, annak keretében leszereltek egy ajtót. Az udvaron pedig a biztonsági őrrel dulakodásba keveredtek.

A lakóparkot a Coral Holding Kft. érdekeltségébe tartozó City Center Park Kft. építtette a Coral Contruction generál-kivitelezésével. A pénzügyi vita oka, hogy a lakópark első fázisának építésében a Totem Kft. is részt vett, amelynek alvállalkozója, a Papp Magasépítő Kft. nem kapta meg a pénzét. Később a Totemmel szerződést bontott a Coral Holding, és helyette saját generálkivitelezője, a Coral Contruction dolgozott tovább az építkezésen. A VÉSZ szerint a Totem által ki nem fizetett Papp Kft.-nek a Coral Holding tartozik.

 

A Coral Holding sajtóközleménye viszont leszögezi, hogy „cégcsoportunk sohasem állt kapcsolatban a VÉSZ által képviselt cégekkel, így nem is tartozik nekik. A pénzüket követelő vállalkozók pénzügyi alvállalkozók voltak, akiket az adott fővállalkozó annak ellenére nem fizetett ki, hogy Társaságunk velük maradéktalanul elszámolt. Ez a magyar építőiparra sajnálatos módon jellemző, azonban jogszabálysértésekre és bűncselekményekre nem jogosít fel.” A Totem Kft. ellen időközben felszámolási eljárás indult, amely már hosszú ideje tart. Éliás Ádám VÉSZ-elnök erre azt mondja: „Az a hivatkozásuk, miszerint az érintett kivitelezőkkel közvetlen jogviszonyban álló Totem Kft. a felelős a kialakult helyzetért, azért nem helytálló, mert Önök is megszakították a kapcsolatot a Totem Kft.-vel, nyilván jó okuk volt erre. Ezért a kivitelezők munkájának ellenértéke Önöknél van, a projekt építőinél és értékesítőinél.”

Jogi abszurditás a tulajdon-visszavételi akció?

A VÉSZ-akciók hátterében egy jogi értelmezési vita áll, amely arról szól, hogy az alvállalkozó által beépített alkatrész, legyen az ajtó vagy cirkó, kinek a tulajdonában áll, amíg ki nem fizeti az ellenértékét a fővállalkozó vagy generálkivitelező. A tulajdon-visszavételi akciót a Coral Holding abszurdnak tartja: „a Polgári Törvénykönyv szerint az eltulajdonított ajtó az épület alkatrésze, így az épület tulajdonjoga kiterjed a bejárati ajtóra is. Ezért a bejárati ajtó erőszakkal történt eltulajdonítása minden tekintetben jogsértésnek minősül.” – mondta Shimon Hovav a City Center Park Kft. ügyvezetője, aki egyben a Coral Holdingot is irányítja. Éliás Ádám másként értelmezi a törvényt:„alapszabályunk értelmében, amelyet a Fővárosi Bíróság jogerősen bejegyzett, és amely teljesen összhangban van a magyar jogrenddel, mindaddig a teljesítő vállalkozás tulajdonát képezi az általa, saját költségén beépített anyag és a saját költségén teljesített élőmunka eredménye, amíg annak kifizetése meg nem történt. A jogos tulajdonos pedig eldöntheti tulajdonának visszavételét, ha reménytelennek érzi a korrekt megegyezést.”

Feljelentést tettek

A Coral Holding feljelentést tett a rendőrségen rongálás bűncselekményére hivatkozva, kezdeményezték a VÉSZ megszüntetését a Főügyészségen, jó hírnév megsértése miatt pert indítottak a bíróságon, az eltulajdonított ajtó visszaszolgáltatása érdekében fizetéses meghagyásos eljárást indítottunk az illetékes bíróságon. Éliás Ádám ezt így kommentálja: „a perindításra irányuló célzásaik a joggal történő visszaélést merítik ki, hiszen nagyon jól tudják, hogy a munkájukból hónapról-hónapra élő vállalkozások nem képesek elviselni a jogerős ítéletig eltelő 4-5 évet.” Éliás úr korábban azt nyilatkozta nekünk, hogy a tagok ellen indított rendőrségi eljárások túlnyomó többségét megszüntették, miután számlákkal igazolták, hogy a szóban forgó alkatrészt ők vásárolták.

Dulakodás a biztonsági őrrel

A biztonsági őrt tettlegesen bántalmazták a VÉSZ-aktivisták, amelyről a biztonsági kamera felvételt is készített. A jelen lévő VÉSZ-tagok szerint az őr ittas állapotban volt, és először ő lépett fel fenyegetően. Éliás Ádám így emlékszik vissza a történtekre: „Mikor vissza akartam menni, hogy csatlakozzam a bentiekhez, elém állt egy őrzővédő azzal a szöveggel, hogy nem lehet bemenni, mert építési terület. Majd lökdösni kezdett. Az ott lévő VÉSZ-tagok azt hitték, hogy meg akar ütni. Csak annyit láttam, hogy néhány másodperc alatt a földön volt.” A Coral Holding minap kiadott közleményében így kommentálja az esetet: „Az önhatalom, az ököljog nem lehet járható út egyetlen magánszemély, gazdasági társaság vagy társadalmi szervezet számára sem, hiszen ez rövid úton a gazdasági-társadalmi berendezkedés teljes összeomlásához vezetne az amúgy is nehéz helyzetben.”

Most ki fenyegetett kit?

„Társaságunk végig nyitott volt a VÉSZ-szel való tárgyaláskor, az elszámolási viták rendezése érdekében többször megkísérelte felvenni a kapcsolatot a fővállalkozókkal.” – folytatódik a Coral Holding sajtóközleménye. A két fél személyesen is találkozott, ahol heves szóváltásra került a sor. Éliás Ádám így emlékszik vissza: „a legutóbbi tárgyalás alkalmával (2009. március 26., Révay utca) a jelen lévő Dmitrij nevezetű úriember közölte, hogy Önöknek bőven van pénzük a „háborúhoz”, továbbá azt mondta, hogy tudják, milyen nagy erőkkel rendelkezünk, de meg van írva, hogy megverik a pásztort, szétszéled a nyáj.” Shimon Hovav viszont másként emlékszik: „Szeretnénk határozottan visszautasítani azt, hogy Önt Társaságunk vagy annak nevében bárki bármikor fizikai támadással fenyegette volna. A találkozó során ezzel szemben Ön kijelentette, hogy amennyiben nem születik megállapodás, már nem fogja tovább irányítani az eseményeket és azért felelősséget sem tud vállalni. Társaságunk bízik benne, hogy a jog eszközeivel meg tudja védeni magát a brutális támadásokkal és fenyegetőzésekkel szemben.” Éliás Ádám nem szeretné, hogy tagtársuk egyedi ügyét a két szervezet közötti ellentétté növesszék. „Óva intjük a Coral Holdingot, hogy megkockáztasson egy totális összecsapást a két szervezet között! Ugyanis a VÉSZ nem birkákból, hanem oroszlánokból áll.”

A használatbavételi engedélyről

Éliás Ádám felszólít: „Felhívjuk Önöket, hogy haladéktalanul ürítsék ki a lakóparkot. Egyébként sem tartózkodhatna senki ott jogszerű és jogerős használatbavételi engedély nélkül. Önöket terheli a felelősség, ha a teljes körű tulajdon-visszavételi akció során, amely immár nem jelképes jellegű és mértékű lesz, bárki vétlen, az ügyben kívülálló személyt kellemetlenségek érnének. Az akció hamarosan várható.” Shimon Hovav cáfol: „A lakóparkok rendelkeznek jogerős használatbavételi engedéllyel, a lakóparkok kiürítése már csak azért is lehetetlen, mert az ott található lakások az azokat megvásárló magánszemélyek tulajdonában vannak.” A VÉSZ korábban javasolta, hogy mielőtt az adott lakóingatlan használatbavételét a hatóságok megadják, legyenek kifizetve a projekten dolgozó alvállalkozók, hiszen a körbetartozások mértéke ma már akkora mértékű, hogy az jelentős gazdasági és társadalmi káoszhoz vezethet.