Home A VÉSZ Ellenfelei és Ellenségei - FEKETE lista A bankok elleni fellépése miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott Éliás Ádám

VÉSZ TV

VÉSZ Rádió



Get the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlap



VÉSZ Akciók és Programok

március 2024
V H K SZ CS P SZ
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 1241 vendég böngészi
A bankok elleni fellépése miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott Éliás Ádám PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
Írta: MTI   
2011. április 01. péntek, 07:56

2011.03.30 16:01:00 - MTI

Tíz hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán a II.-III. kerületi bíróság nem jogerősen Éliás Ádámot, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének elnökét, amiért 2009 júliusában a nagy nyilvánosság előtt is közzétett ultimátumot intézett a magyarországi bankszférához.

 

A vádlott ebben kijelentette, hogy a pénzügyi válság következtében megszaporodott árverések és kilakoltatások miatt, a társadalom védelme érdekében az általa vezetett mozgalom háborúban állónak tekinti magát a bankokkal.

A bíróság álláspontja szerint ezzel négyrendbeli kényszerítés kísérletének bűntettét követte el a vádlott. A döntés nem jogerős, mert bár a vádhatóság képviselője tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.

A vádlott 2009-ben felszólította több bank vezetőjét, hogy állítsák le az önhibájukból fizetésképtelenné lett adósok ingatlanjainak elárverezését, és az adósok kilakoltatását, ellenkező esetben banki feketelista összeállítását, a betétesek betéteinek kivételére való felszólítását, végső soron pedig a követelést nem teljesítő bankok megsemmisítését helyezte kilátásba.

Az eljárás során a bíróság több bank vezetőjét is meghallgatta, korábban Simor András jegybankelnököt, Felcsuti Pétert, a Raiffeisen Bank volt elnök-vezérigazgatóját, valamint Erdei Tamást, az MKB Bank elnök-vezérigazgatóját is tanúként hallgatták meg. Valamennyien azt mondták, hogy komolyan kellett venniük a fenyegetést.

A per szerdai tárgyalásán Király Gábor, a CIB Bank vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy demonstrációktól, tüntetésektől tartottak a felszólítást követően. Kitért arra is, hogy lehetetlen teljesíteni, hogy a bank egyoldalú moratóriumot hirdessen úgy, hogy a biztosítékait ne érvényesítse. Hangsúlyozta: a bank nem a saját pénzét használja hitelnyújtáskor, hanem a betétekből finanszírozza azt, illetve maga is hitelt vesz fel. Másik okként azt jelölte meg, hogy a banknak a tulajdonos felé is elszámolási kötelezettsége van. Külön megemlítette azt is, hogy 2009-ben negyvenkét átstrukturálási terméket dolgoztak ki a fizetési nehézségek közé került ügyfelek számára, akik segítségül fordultak hozzájuk, azoknak megpróbáltak különböző konstrukciók révén segítséget nyújtani.

A banki vezetők az eljárás során mindvégig az ügyészség képviselőjével egyezően azt hangsúlyozták, hogy a vádlott által kilátásba helyezett akciósorozat a magyar bankrendszer ellen irányult volna, és a bankrendszer pénzügyi stabilitását veszélyeztethette volna.